Tt.

Personal Service Has Ended. – Teknoloji’de Yeni Devir

Personal Service Has Ended.  – Teknoloji’de Yeni Devir

Kişisel bilgisayar ortaya çıktığı ilk günden bu yana insanların farklı konulardaki ihtiyaçlarına erişebilme imkanları direkt olarak arttı. Konvansiyonel olarak süregelen tüm pazarlama modelleri de değişime mecbur kaldı. Önceleri internet ve teknolojiye çekingen gözlerle bakılırken sonraları bir yığın halinde yeni çağa adım atıldı. Bu çağ Teknoloji çağıydı. Her iş grubundan insanlar ve şirketler kendi reklamlarını, kendi işlerini, potansiyel müşterilere ve rakiplere göstermek adına müthiş bir çaba içine girdiler. Flash ile başlayan bu devrim yıllar sonra daha minimal daha estetik ağırlıklı ayrıca çoğunlukla ürün odaklı bir hale geldi. Kullanılan teknolojiler değişti, kollektif açıdan istekler ve ihtiyaçlar da değişti.

Kurumlar ve şahıslar iş mevcudiyetlerini ileri taşımak adına Ajanslar, yazılım firmaları, teknik ekipler gibi birçok organizasyonlar ile birlikte çalışmaya başladı. Katalog, dergi,bilgi-işlem, web siteleri, logolar, şirket tanıtımları, yönetim sistemleri gibi bir çok ihtiyacı bu ‘zeki’ ve ‘yenilikçi’ insanlara ücret ödeyerek başarıyordu. Bunu yapmakta zorundaydılar. Çünkü iş yükünü bölmek verimliliği arttırdığı gibi gelecek içinde doğru ata oynamanın en zahmetsiz yoluydu.

Otomasyon ve Yapay Zeka’nın tüm sektörlere yavaş yavaş girmesiyle bu tür ihtiyaçlar da haliyle tekrardan sorgulanabilir hale geldi. İş yükü, işçi maliyeti gibi şirket ve şahısları etkileyen tüm maddi faktörler yadsınamaz ve görmezden gelinemez hale geldi. Bir çoğumuz yapay zeka ile yeni yeni tanışıyor olsakta dev teknoloji firmaları,ajanslar, ekipler,  veyahut tekil geliştiriciler yıllar öncesinden yapay zeka ile ilgili çeşitli çalışmalar yaptılar. Bizler farkında olmadan onlar dünyayı değiştirmeye yıllar öncesinden başladılar. Üretilen çipler, ekran kartları, kripto, cep telefonları, gps, görsel tasarım araçları gündelik kullanıma yönelik ekipmanlar gibi bir çok alanda yapay zeka kullanılmaya başlandı. Bundan birkaç zaman önceye kadar yine insanlar tarafından oluşturulan yapay zeka sistemleri sayesinde yine  insanlar tarafından toplanan bilgiler işlenebilir hale geldi ve ihtiyaçlarımızı giderecek kolay çözümler ortaya çıkarmaya devam ettiler.

Makalenin başlığında belirttiğim gibi aslında benimde bu konu üzerinde pozitif olarak etkilendiğim,zaman zaman belirsizlik yaşadığım bazı zaman ise arayış içerisine girip bolca  araştırma yaptığım bir süreç doğurdu. Günün sonunda teknolojinin beni getirdiği nokta,Farklı ekosistemlerdeki çözümler, bireysel öğrenimin kolaylaşması sayesinde daha az iş gücüyle yapılmasının önünü açtığının kabul gördüğü yönünde beni konumlandırdı.

Aktif olarak kullandığım bir çok yapay zeka aracı ile gündelik ihtiyaçlarımı, sektörün gerektirdiklerini, hayal gücümün ve tamamen yetkin olmadığım işleri kolaylıkla yapmanın verdiği hızlanmayı yaşıyorum. Artık bir blog sayfası,logo, broşür vs. tasarlamak, bir web sitesi kodlamak çok daha hızlı. Fakat hala Tasarım ve yazılım konularında belirli yetkinliklere sahip olmayan insanların şu anki yapay zeka modelleriyle efektif işler çıkaramayacağı kanısındayım. Bir sene sonra bu makaleye tekrardan göz attığımızda konjonktürün bir hayli değiştiğini göreceğimizden eminim.

Teknolojiye ilgi duyan herkesin zamanın gerekliliği haline getirdiği yapay zeka kullanımını yol yakınken yakalamalarını, denemeler ve çeşitli sorunlar çıkararak sınırlarını zorlamalarını bir gereklilik olarak görüyorum. Bireysel ve kurumsal ihtiyaçların sektörlerde yaratacağı etki sebebiyle kişilerin meziyetinden çok ürün odaklı gelişeceğini göreceğiz. Ürün yapmanın, ürünü yapan ara eleman ve yönetici boyutundaki çalışanların önemini kolayca kaybedeceğini de öngörmekte mümkün.

Pazarlama stratejileri, ürünün bilinirliğini arttırmak çok daha değerli hale geldiğinde haliyle tüm alışkanlıklarımız da değişecektir. Hangi sektörde katma değeri olan işler yapıyor ve projeler üretiyorsanız rakiplerinizin önüne geçmek, cirosu yüksek satışlar elde etmek, büyüme ivmesini yükseltmek için kendinizi konumlandıracağınız noktayı iyi seçmelisiniz.

Bir önceki paragrafta belirttiğim ve altını çizerek tekrardan bahsetmek istediğim konu, iş yapmanın artık daha az iş gücüyle kompanse edildiği üzerinedir.

Özellikle tasarım, yazılım, sanayi gibi sektörlerde iş yükünü üstlenecek olan yapay zeka modelleriyle multitasking yani aynı anda birden fazla görevi yerine getirdiğinde farkı olan insanların tutunabileceği bir gelecek bizi bekliyor.

  • Farkıınızı çağa uydurmak için günümüz teknolojilerinden faydalanmanın her zaman bir yolu vardır.

  • İnsanın kendini geliştirmesinin önemi önümüzdeki yıllarda etkisini çok daha fazla gösterecektir.

  • Sıradan işlerle uğraşıyor olmak sizi sıradan hale getirecektir.

  • Katma değerinizi yükseltmek için katma değeri yüksek alanları tercih etmek zorundasınız.

Bir sonraki makalemde yapay zeka araçlarını listelemeyi umuyorum. Böylelikle insanların da faydalanmasını can-ı gönülden istiyorum.